zondag 28 juni 2015

Kokosbollen



Toen ik een tijdje geleden langs een kraam liep met versgemaakte kokosmakronen, raakte ik opslag verliefd op de smaak. Zo lekker! 'Dat moet vast ook suikervrij gemaakt kunnen worden', dacht ik. De volgende dag begon ik met knutselen met ingrediënten. De eerste lichting mislukte: uit de oven kwam donkerbruine, droge ballen waar je een ruit mee kon ingooien. En de smaak leek weinig op die van de makronen die ik de dag ervoor had geproefd.
De tweede poging, waarbij ik onderstaand recept gebruikte, was gelukkig wel een succes! En ze zijn ongelooflijk simpel te maken, met slechts 4 ingrediënten.

Ingrediënten (voor 9 á 10 stk.)
  • 4 eiwitten
  • 75 gr. honing
  • 1 tl. vanille extract
  • 175 gr. kokosrasp

Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Klop de eiwitten, samen met de honing en het vanille extract stijf. 

  • Spatel de kokos door het eimengsel tot alles met elkaar is vermengd.

  • Gebruik een ijslepel om bollen te maken van de kokos, of gebruik je handen en verdeel de bollen over een beklede bakplaat.

  • Bak de kokosbollen in 20 minuten gaar, of tot er een goudbruine rand is ontstaan. Als de bollen na 20 minuten nog niet helemaal mooi gekleurd zijn, verlaag de temperatuur dan naar 140 graden en check iedere 5 minuten of de kleur goed is.
  • Laat de bollen op een rooster afkoelen alvorens je ze serveert.


Tips
  • Met dit recept als basis, kun je allerlei ingrediënten toevoegen om zo telkens weer een andere variant te maken. Stukjes verse gember en rode peper zorgen voor een verrassend pittig bite; met stukjes chocola maak je heerlijk zoete chocolate-chipbollen of smelt een stuk chocola en dip de onderkant van de bollen hierin, 
  • Controleer na de 3e stap of het mengsel niet te droog is. Indien dit wel het geval is, kun je wat kokosmelk of gesmolten santen (kokosroom) toevoegen.
  • De kokosbollen zijn 2 dagen houdbaar in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten