donderdag 7 mei 2015

Pindakaas-chocofudge



Ingrediënten (Voor ca. 16 stukjes)

  • 100 gr. pure chocola
  • 125 gr. pindakaas (zonder stukjes noot)
  • 25 gr. amandelen
  • 25 gr. cranberries
  • 40 gr. gepelde pistachenoten
  • Optioneel: honing of ahornsiroop naar smaak
  • Voor de garnering: amandelen, cranberries & pistachenoten

Bereidingswijze
  • Bekleed een bakje of balvorm van 15x15 cm met bakpapier.
  • Meng de amandelen, cranberries en pistachenoten door elkaar in een kommetje. 

  • Warm de pindakaas op, op laag vuur tot het vloeibaar is. Breek ondertussen de chocola in stukjes en roer deze door de gesmolten pindakaas.

  • Haal het pannetje van het vuur zodra de chocola volledig is gesmolten en vermengd met de pindakaas.

  • Indien het pindakaas/chocolademengsel te bitter is naar je smaak, kun je deze extra zoeten met honing of ahornsiroop.
  • Roer de amandelen, cranberries en pistachenoten door het gesmolten mengsel en giet het geheel vervolgens in de beklede vorm. Garneer eventueel met extra amandelen, cranberries en pistachenoten.

  • Zet de vorm in de koelkast waar het in 3 uur afkoelt en stolt. Snijd de fudge hierna in stukjes van gewenste grootte. De fudge is ca. 7 dagen houdbaar in de koelkast.
  • Lekker als tussendoortje of voor bij de koffie.

Tips
  • Hoe hoger het percentage cacao dat in de chocola zit, des te puurder het is. Pure cacao heeft van zichzelf echter een bittere smaak, iets waar niet iedereen van houdt. Toch wordt chocolade met een cacaopercentage van minimaal 70% als gezond beschouwd. Dit betekent natuurlijk niet dat je dit onbeperkt mag eten, want het blijft rijk aan calorieën. Maar een klein stukje pure chocola vult al stukken meer dan melkchocola waardoor je genoeg hebt aan een kleiner stukje.
  • Echt suikervrije chocola is moeilijk te vinden. Chocola van Vivani met 92% cacao is gezoet met kokosbloesemsuiker en dus "suikervrij proof". Deze chocola is onder anderen te koop bij Ekoplaza en kost gemiddeld €2,- per reep á 80 gr.
  • Ook lekker met paranoten, pecannoten en/of walnoten.
  • Voeg een snuf (Keltisch) zeezout toe voor een frisse "bite".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten