zaterdag 25 april 2015

Detoxbrood



Ingrediënten (Voor 1 brood)
  • 135 gr. zonnebloempitten of pompoenpitten (of een combinatie van beiden)
  • 90 gr. ongebroken lijnzaad
  • 65 gr. hazelnoten of amandelen (of een combinatie van beiden)
  • 145 gr. havermout(vlokken)
  • 2 el. chiazaad
  • 3 el. psylliumvezels
  • 1 tl. Keltisch zeezout
  • 1 el. ahornsiroop
  • 3 el. gesmolten kokosolie
  • 350 ml. koud water
  • Optioneel: een handje zonnebloem- en/of pompoenpitten voor de topping.

Bereidingswijze
  • Meng alle drogen ingrediënten goed door elkaar en voeg vervolgens de ahornsiroop, kokosolie en het water toe. 
  • Roer goed door tot alles is vermengd tot een kleverig geheel. Als het deeg te droog is, voeg dan een paar eetlepels water toe.
  • Schep het deeg in een ingevette bakvorm en druk het goed aan met de achterkant van een eetlepel. Besprenkel het deeg eventueel met een beetje water en bestrooi met een handje pitten. Druk de pitten voorzichtig aan met de achterkant van een lepel.

  • Laat de bakvorm minstens 2 uur staan om op te stijven. Wanneer je een silicone bakvorm gebruikt kun je controleren of het deeg genoeg is opgestijfd door de zijkanten van de bakvorm iets opzij te trekken. Wanneer het deeg zijn vorm niet verliest is het klaar om af te bakken.

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Plaats de bakvorm in het midden van de oven en bak deze 20 minuten.
  • Verwijder hierna het brood uit de bakvorm en plaats het op de kop bovenop een ovenrooster. Bak het brood nu nog eens 40 minuten op 180 graden.
  • Het brood is klaar zodra deze hol klinkt wanneer het erop klopt.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een rooster alvorens je deze aansnijdt.


Tips
  • Het brood is 5 dagen houdbaar. Bang dat je het niet op tijd op krijgt? Het brood is ook prima in plakjes in te vriezen.
  • Normaal gesproken gaat mijn voorkeur uit naar gebroken lijnzaad, maar in dit geval is ongebroken lijnzaad een betere keuze, daar gebroken lijnzaad teveel water absorbeert waardoor het brood te droog zal worden.
  • Qua noten en pitten kunnen je prima variëren in welke soorten je gebruikt, maar de psylliumvezels zijn een essentieel ingrediënt in dit recept en dus niet te vervangen of weg te laten. De sponzige substantie die de vezels vormen wanneer je deze vochtig maakt, werkt als 't ware als een lijm die de ingrediënten bij elkaar  houdt. En doordat de psylliumvezels goed zijn voor de reiniging van de darmen, creeër je, in combinatie met het lijnzaad en chiazaad een uitstekend detox-effect.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten