maandag 27 april 2015

Chocoladesoezen



Ingrediënten (voor ca. 30 stk.)
Voor het soezenbeslag

  • 100 ml. melk
  • 100 ml. water
  • 100 gr. roomboter
  • 100 gr. bloem
  • snufje zout
  • 4 eieren
Voor de vulling (in dit geval heb ik Zwitserse room gebruikt)
  • 400 ml. banketbakkersroom
  • 200 ml. slagroom

Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe de melk, boter en het water in een pan en breng het langzaamaan aan de kook. Haal de pan van het vuur zodra het begint te borrelen.
  • Zeef de bloem en het zout en roer het met een garde door het mengsel tot alles goed is vermengd.

  • Zet de pan weer op een laag vuurtje en blijf roeren met een spatel tot het beslag één bol vormt die makkelijk loskomt van de bodem. Zodra het vet van de boter uit het beslag komt haal je de pan weer van het vuur.

  • Voeg één voor één de eieren toe terwijl je goed doorroert met de spatel. Zorg hierbij voor dat de eieren niet de kans krijgen om te stollen. Voeg pas het volgende ei toe, zodra het vorige ei volledig is vermengd in het beslag. 

  • Bekleed een ovenplaat met bakpapier en vul een spuitzak (met een ronde spuitmond) met het soezenbeslag. Spuit kleine hoopjes op de beklede bakplaat en druk eventuele puntjes met een natte vingertop weer plat. Houd er rekening mee dat de hoopjes beslag in de oven zullen uitzetten, dus spuit ze niet te dicht op elkaar.

  • Bak de soezen in 20 minuten gaar. als het goed is zijn ze dan mooie omhoog gekomen en hebben ze een goudbruin korstje. Haal de soezen nog niet uit de oven maar laat ze eerst aan de koude lucht wennen door de ovendeur eerst 10 minuten op een kiertje te zetten. Dit voorkomt dat ze zullen inzakken. Het beste kun je eerst één soesje uit de oven halen om te controleren of deze niet inzakt.


  • Tijdens het bakken kun je de Zwitserse room maken: klop de slagroom stijf en spatel deze door de banketbakkersroom. Zet weg in de koelkast om verder op te stijven.
  • Zodra de soesjes zijn afgekoeld snijd je aan de onderkant een kleine opening voor het vullen.

  • Doe de vulling in een spuitzak met een klein mondje en spuit de soesjes één voor één voorzichtig vol. Pas hierbij op dat je ze niet te vol spuit, anders kunnen ze knappen.
  • Smelt de chocola au bain-marie en dip de gevulde soesjes hier voorzichtig in.
    Als je liever volledig gechocolateerde soesjes wil, zet ze dan op een rooster en giet de chocola eroverheen.
  • Bewaar de soesjes in de koelkast.

Tips
  • Je kunt tal van vullingen voor de soesjes maken. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een hartige vulling voor bij de borrel.
  • Met dit recept kun je ook moorkoppen maken. Spuit hiervoor grote hoopjes beslag op de bakplaat en zet ze 30-40 minuten in de oven op 180 graden.
  • Zodra de eieren aan het beslag worden toegevoegd zal het beslag erg stevig worden en lastig om door te roeren. Dit is echt een kwestie van je tanden op elkaar zetten of zorgen dat je iemand bij de hand hebt die het roeren van je over kan nemen. Hoe dan ook mag je zeker geen mixer gebruiken omdat het beslag anders te luchtig wordt. Dit is niet de bedoeling, het beslag moet namelijk mooi compact blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten