donderdag 19 juni 2014

Witte asperges koken



Ingrediënten

  • Asperges
  • klontje roomboter
  • snuf zout

Bereidingswijze
  • De schil van een asperge is heel taai en niet lekker om te eten, het is daarom belangrijk dat je de asperges voor het koken goed schilt. Dit doe je het beste met een dunschiller, door de asperge bij de punt vast te pakken en naar beneden te schillen. Om zeker te weten dat je de hele schil verwijdert, kun je het beste overlappend schillen zodat je geen stukjes overslaat. Snijd tot slot ongeveer een centimeter van de onderkant af. Gooi de onderkantjes niet weg, deze kun je namelijk goed gebruiken voor het maken van een aspergesoep. Kijk bij de tips onder deze bereidingswijze voor het recept van deze soep!
  • Breng ruim water aan de kook in een grote pan zodat de asperges straks volledig onder water liggen. 
  • Wacht tot het water volledig kookt en leg dan de asperges voorzichtig in het water, samen met de boter en het zout.
  • Breng het geheel opnieuw aan de kook en laat dit minstens 10 minuten doorkoken. Laat de asperges tijdens het koken zoveel mogelijk met rust omdat ze erg breekbaar zijn. 
  • Check na 10 minuten of de asperges gaar zijn door voorzichtig een vork door de onderkant van één van de asperges te prikken. Als de vork zonder moeite door de asperge prikt, dan zijn ze gaar.
    De gaarheid van de asperges kan ook worden gecontroleerd door één asperge op een vork te leggen. Als de asperge doorbuigt dan zijn de asperges gaar.
  • Giet de asperges niet af, omdat ze ook na het koken kunnen breken. Haal de asperges voorzichtig met een schuimspaan uit het water en serveer ze direct.

Tips
  • Met de kontjes en het kookvocht van de asperges kun je prima aspergesoep maken. Bak hiervoor de onderkant in een ruime hoeveelheid boter aan. Voeg al roerende wat bloem toe tot het geheel indikt. Blijf roeren terwijl je beetje bij beetje het kookvocht aan het bloemmengsel toevoegt. Voeg een scheutje room toe en breng het geheel op smaak met peper, zout, nootmuskaat, kurkuma en verse bieslook.
  • Asperges zijn het lekkerst als je ze direct na het koken opdient. Zorg er dus voor dat de rest van de maaltijd klaar staat zodra de asperges gaar zijn.
  • Op zoek naar een lekkere saus voor over de asperges? Kijk dan eens naar het recept voor deze heerlijke roomsaus met ham.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten