vrijdag 6 juni 2014

Tzatziki

Ingrediënten (voor een grote kom)

  • 500 ml. Griekse yoghurt
  • 1 komkommer, geraspt
  • 2 á 3 teentjes knoflook
  • 1,5 el. olijolie
  • 0,5 tl. zout
  • Evt. peper, peterselie & citroen

Bereidingswijze
  • Doe de geraspte komkommer in een vergiet en laat deze goed uitlekken om te voorkomen dat de tzatziki uiteindelijk te waterig wordt. Eventueel kan de komkommer extra droog gedept worden met keukenpapier.
  • Doe de uitgelekte komkommer in een ruime kom, samen met de yoghurt en geperste knoflook. Meng dit geheel rustig met een spatel tot het één geheel wordt.
  • Voeg de olijfolie en het zout toe en meng alle ingrediënten nogmaals rustig met een spatel.
  • Breng de tzatziki eventueel verder op smaak met peper, peterselie en citroensap.
  • Zet de tzatziki minstens 1 uur in de koelkast voor een intensere smaak.
Tips
Eigenlijk zijn er maar twee dingen lastig aan dit recept:
  • zorg dat de komkommer goed droog is zodat deze niet teveel water afgeeft, dit vergt voornamelijk wat geduld: een belangrijk ingrediënt voor het maken van de perfecte tzatziki!
  • Neem de tijd bij het mengen van de ingrediënten en sla de spatel niet te hard door de yoghurt. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat je de yoghurt stukslaat waardoor deze -net als te natte komkommer- het vocht afscheidt met als gevolg dat de tzatziki te nat wordt. Eenmaal stukgeslagen yoghurt is niet meer te herstellen, voorkom dus dat je de tzatziki kan weggooien door een paar minuutjes extra de tijd te nemen.
  • Hoe langer je de tzatziki in de koelkast laat staan, des te intenser de smaak wordt doordat deze in de yoghurt trekt. Tzatziki kun je ongeveer 5 dagen afgesloten in de koelkast bewaren, afhankelijk van de houdbaarheidsdatum van de ingrediënten. Check dit dus altijd voor je de verpakkingen weggooit! 
  • Tzatziki is helaas niet in te vriezen. Door het vocht in de komkommer vriest deze stuk en zal de tzatziki gaan kristalliseren. Eenmaal weer uit de vriezer zullen deze kristallen weer ontdooien waardoor de tzatziki waterig wordt en haar oorspronkelijke consistentie verliest.
  • Een heerlijk, frisse brooddip. Als voorgerecht, bijgerecht of gewoon lekker voor bij de borrel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten