vrijdag 6 juni 2014

Havermout pannenkoekjes

Ingrediënten (voor ca. 6 kleine pannenkoekjes)

  • 35 gr. havermoutmeel (havermout fijngemalen in keukenmachine)
  • 1 banaan, geprakt
  • 1 ei
  • 1 tl. bakpoeder
  • scheutje (plantaardige) melk
  • 1 el. honing
  • 1 tl. kaneel
  • snufje zout
  • evt. extra toevoegingen
  • olie om in te bakken

Bereidingswijze
  • meng de droge ingrediënten met elkaar in een beslagkom
  • voeg de overige ingrediënten (met uitzondering van de melk) toe en meng het goed door elkaar. Het makkelijkst is om dit gewoon met je handen te doen
  • voeg telkens een beetje melk toe tot het beslag de juiste dikte heeft. Het beslag is goed als het een fractie dikker is dan gewoon pannenkoekenbeslag
  • verwarm een beetje olie in de koekenpan en schep met een juslepel een paar kleine hoopjes in de pan. Smeer ze een beetje uit met de lepel en bak ze op laag vuur aan één kant gaar. De pannenkoekjes kunnen omgedraaid worden zodra er aan de bovenkant grote luchtbellen ontstaan. Dit omdraaien vergt wat oefening omdat ze wat dikker blijven dan gewone pannenkoeken. Bak de pannenkoekjes ook aan de andere kant gaar. Zodra er een bruin korstje aan de onderkant komt zijn ze goed.
  • Bewaar de gebakken pannenkoekjes tussen twee diepe borden om ze warm te houden.

Tips
  • Omdat de pannenkoekjes wat dikker zijn dan gewone pannenkoeken hebben ze meer tijd nodig om ook aan de binnenkant gaar te worden. Zorg daarom dat het vuur niet te hoog staat. Hiermee  voorkom je dat je pannenkoekjes worden voorzien van een zwart, knapperig korstje.
  • Moeite met het omdraaien van de pannenkoekjes? Gebruik een brede spatel zodat het hele pannenkoekje wordt ondersteund. Draai vervolgens langzaam het pannenkoekje om, om te voorkomen dat het scheurt of dat het ongebakken (natte) beslag gaat spetteren. 
  • Net zoals bij gewone pannenkoeken, kun je ook aan dit recept tal van extra ingrediënten toevoegen om ze nóg lekkerder te maken. Mijn persoonlijke favoriet is een appel in kleine blokjes gesneden, welke ik vervolgens door het beslag roer. Dit zorgt voor een frisse smaak ter compensatie van de zoetigheid van de pannenkoekjes.
  • De pannenkoekjes zijn van zichzelf erg zoet, het is dus niet noodzakelijk om ze nog extra te beleggen. Houd je wel van een beetje extra zoetigheid? Schenk dan een heel klein beetje ahornsiroop over de pannenkoekjes heen zodat het een verantwoorde maaltijd blijft.
  • Ook lekker met een vers gemaakt fruitsausje. Warm hiervoor 100 gr. diepvriesfruit op in een steelpannetje op een laag vuurtje. voeg ca. 1 eetlepel citroensap en warm het mengsel al roerende verder op tot het een sausje wordt. Het sausje is het lekkerst als je wat fruit heel laat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten