vrijdag 6 juni 2014

Spelt pizzabodem

Ingrediënten (voor 2 grote of 3 medium pizzabodems)

  • 500 gr. speltbloem/-meel
  • zakje gedroogde gist (7 gr.)
  • 300 ml. lauwwarm water
  • 10 gr. zout
  • olie
  • basilicum, tijm en oregano. (aan te raden om van ieder kruid, 2 tl. toe te voegen)

Bereidingswijze
  • Kneed de speltbloem, kruiden, gist en het water goed door elkaar voor zo'n 10 minuten tot het een soepel deeg vormt. Met een keukenmachine is 5 minuten kneden voldoende.
  • Voeg na 2 minuten het zout toe.
  • Smeer de binnenkant van een ruime kom in met olie, leg de bol deeg in de kom en dek deze af met vershoudfolie. Laat het deeg vervolgens rijzen op een warme, donkere plaats voor ca. 45 min. Het deeg is voldoende gerezen wanneer je met een wijsvinger een gat in het deeg maakt en dit niet meteen terug veert.


  • Verwarm de oven voor op 250 graden.
  • Bekleed de ovenplaat met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in het aantal benodigde stukken en rol deze uit op een met bloem bestrooid werkblad. Rol de rand een fractie naar binnen zodat deze wat dikker wordt.

  • Leg de pizzabodem op de bakplaat en bak deze -zonder beleg!- 7 minuten zodat de bodem alvast een beetje knapperig wordt.
  • Haal na het voorbakken de pizzabodem uit de oven en de beleg de pizza helemaal naar jouw smaak.
  • Bak tot slot de pizza nog eens ca. 10 minuten tot alles gaar is.

Tips
  • Gebruik je liever geen spelt bloem? De bodem is ook prima te bereiden met andere soorten bloem. De verhoudingen van de ingrediënten blijven dan gewoon hetzelfde.
  • Het voorbakken is belangrijk om de pizzabodem lekker knapperig te krijgen. Doe je dit niet, dan loop je de kans dat de bodem slof blijft door het vocht wat vanuit het beleg op de pizza in het deeg trekt.
  • Zin in pizza maar geen tijd om de bodem from scratch te maken? Je kunt deze bodem ook heel goed invriezen, door de bodem na het voorbakken verder niet te beleggen maar in een bakje of ziplockzakje luchtvrij in de vriezer te leggen. Op deze manier heb je altijd  een kant en klare pizzabodem in huis. Eenmaal ontdooid kun je de bodem gewoon volgens het verse recept beleggen en 10 minuten in een voorverwarmde oven op 250 graden afbakken.
  • Tegenwoordig zijn er steeds meer ovens waarbij je geen exacte temperatuur kunt instellen, het kan dus voorkomen dat 250 graden net tussen twee opties van jouw oven valt. Kies in dat geval voor de eerstvolgende temperatuuroptie die daar onder zit. Een hogere temperatuur zorgt er namelijk voor dat de buitenkant van je pizza te snel gaar wordt met als gevolg een aangebrande pizza, ook wel 'la pizza bruciata' genoemd. 
  • Op zoek naar een lekkere, gezonde saus voor op je pizzabodem? Dan is het recept van deze pizzasaus een optie.
  • Vitalientjes favoriet: Goudse (suikervrije) geraspte kaas, spinazie, achter- of Yorkham, amandelsnippers en light mozarella.

2 opmerkingen:

  1. Het was een grandioos succes! Zelfs man en kinderen waren enthousiast. Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Inge,
    Fijn hè? Jij kunt lekker gezond eten en de rest kan met je meedoen. :)

    Groetjes Jolien.

    BeantwoordenVerwijderen