zondag 8 juni 2014

Havermoutkoekjes



Ingrediënten (voor ca. 10 grote koeken)

  • 200 gr. havermout
  • 2 el. lijnzaad
  • 1 el. chiazaad
  • 10 gedroogde abrikozen
  • 2 el. kokosolie
  • 2 el. rozijnen
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • snufje zout

Bereidingswijze
  • Warm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
  • Meng de havermout, het lijnzaad, chiazaad en zout met elkaar in een kom.
  • Voeg de kokosolie, banaan en het ei toe en kneed het geheel met de bal tot een bal.
  • Pak voor één koek een stuk van het deeg, draai hier een balletje van en druk deze vervolgens tot 1 centimeter dikte op het bakpapier. Neem vervolgens een paar rozijnen en stukje abrikozen en druk deze in het koekje. Draai het koekje vervolgens om zodat de rozijnen en abrikozen aan de onderkant zitten en druk het koekje vervolgens verder plat tot ongeveer 0,5 centimeter. Op deze manier voorkom je dat de rozijnen en abrikozen aanbranden tijdens het bakken in de oven.
  • Bak de koekjes voor 20 minuten. De koekjes zijn klaar wanneer ze bijna hard zijn. Laat ze buiten de oven, op een rooster afkoelen. De koekjes blijven een beetje zacht, blijf ze dus niet doorbakken tot ze helemaal hard zijn, want dan branden ze aan.


Tips

  • De koekjes op de foto waren mijn eerste poging, hier waren ze te dik gebakken. Houd qua dikte ongeveer de helft aan zodat ze van binnen ook goed gaar worden.
  • Heerlijk als tussendoortje of als onderdeel van het ontbijt.
  • Voeg wat gemalen (ongezouten) notenmix voor een extra bite.
  • Naast abrikozen en rozijnen kun je ook prima andere gedroogde vruchten toevoegen. Experimenteer en maak ze helemaal naar jouw smaak!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten