dinsdag 18 november 2014

Pepernoten


Ingrediënten (voor 1 grote bakplaat)
  • 100 gr. roomboter
  • 250 gr. speltmeel
  • 75 gr. kokosbloesemsuiker
  • 2 tl. bakpoeder
  • 2 tl. speculaaskruiden
  • snufje (zee)zout
  • 1 eigeel
  • 3 el. melk

Bereidingswijze
  • Doe alle droge ingrediënten in een mengkom en roer ze door elkaar.
  • Smelt de boter in een pannetje op laag vuur.
  • Meng het eigeel en de melk door de gesmolten boter.
  • Voeg het botermengsel bij de droge ingrediënten en kneed dit goed door tot een bal.
  • Zet het deeg een kwartiertje afgedekt in de koelkast om op te stijven.
  • Verwarm de oven voor op 140 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol kleine bolletje en druk ze een beetje plat op de bakplaat. Houd er rekening mee dat de pepernoten nog wat zullen groeien tijdens het bakken dus zorg voor voldoende tussenruimte.
  • Laat de pepernoten gaar bakken in cq. 30 minuten. De pepernoten zullen nog niet helemaal hard zijn zodra ze uit de oven komen maar dit komt goed tijdens het afkoelen.
  • Bewaar de pepernoten goed afgesloten.

Tips
  • Het deeg is ook goed te gebruiken om speculaasjes van te maken. Rol hiervoor de bol deeg uit en gebruikt een uitsteker om figuurtjes te maken. Glazuur de speculaasjes met een dun laagje opgeklopt eigeel en decoreer met amandel.
  • Vanuit de koelkast zal het deeg korrelig aanvoelen door de gestolde roomboter. Kneed telkens een stukje deeg warm in je handen zodat je er makkelijker bolletjes van kunt maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten