maandag 30 juni 2014

Pindakaas



Ingrediënten (voor 300 ml.)

  • 250 gr. rauwe, ongezouten pinda's
  • snuf Keltisch zeezout
  • 0,5 el. ahornsiroop

Bereidingswijze
  • Rooster de pinda's kort in een koekenpan zonder boter of olie. De pinda's mogen hierbij niet veranderen van kleur.

  • Doe de pinda's in een foodprocessor en maal deze fijn tot er kruimels ontstaan. Schraap hierbij regelmatig met een spatel langs de kanten zodat alle pinda's worden gemaald.

  • Voeg het zout aan de kruimels toe en maal het geheel verder tot de pinda's hun olie afgeven en er een smeuïge pasta ontstaat.
  • Zodra de pasta smeuïg is voeg je de ahornsiroop toe en meng je net zo lang tot de siroop volledig is opgenomen en de pasta één geheel is.

  • Spatel de pasta uit de keukenmachine in een schone pot. Door de warmte van de geroosterde pinda's en de werkende keukenmachine moet de pindakaas eerst goed afkoelen alvorens je deze kunt gebruiken.
Tips
  • In veel recepten voor pindakaas staat arachide-olie (pinda-olie) als extra ingrediënt. Dit is echter volkomen overbodig, zolang je de keukenmachine zijn werk laat doen en genoeg geduld hebt om te wachten tot de pinda's hun olie afgeven.
  • Door een paar pinda's achter de hand te houden en te vermalen tot grove stukjes, kun je zelf pindakaas met stukjes maken.
  • Door de ahornsiroop te vervangen door een mespuntje sambal kun je de pindakaas heerlijk pittig maken.
  • Na een tijdje zul je zien dat er een laagje olie bovenop de pindakaas ligt, dit verhelp je door het geheel voor gebruiken eventjes door te roeren. Als je pindakaas uit de natuurwinkel gebruikt zul je dit wel herkennen en weet je dat heel normaal is. Je pindakaas is dus niet mislukt wanneer dit gebeurt! In tegenstelling.
  • De pindakaas is een maand houdbaar, mits goed afgesloten bewaard in de koelkast.
  • Zin in een broodje 'pindarots'? Combineer de pindakaas samen met deze hazelnootpasta op een boterham, cracker of rijstwafel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten